V okolí světově proslulé lyžařské oblasti Schladming / Dachstein mají čeští lyžaři na výběr hned několik rozsáhlých lyžařských areálů, které jsou navíc z České republiky velmi dobře dostupné.

schladming

Vyznavačům sjezdového lyžování se zde nabízí lyžařská houpačka, která zahrnuje 4 vrcholy Hauser Kaibling, Hochwurzen, Planai a Reiteralm. Nespornou výhodou je, že na všech vrcholech jsou instalována sněžná děla a sjezdovky jsou při vhodných podmínkách zasněžované.

Díky příhodné poloze sjezdovek, dobrým sněhovým podmínkám a technickému sněhu zde může sezóna začít již v listopadu. Velkým lákadlem oblasti je navíc ledovec Dachstein, kvůli kterému sem jezdí lyžaři a vyznavači severského lyžování i v létě. Pro ty odvážnější tu je i obří snowpark se dvěma skoky (18 a 12 m).

Lyžařské tratě jsou snadno dosažitelné spoustou lanovek a vleků. Vše je promyšleně propojeno pravidelnými skibusy, které jezdí zdarma a spopojují rozsáhlé lyžařské objekty. Není se tedy co divit, že hlavně na začátku sezóny je možné se zde potkat s elitou Světového poháru, která sem jezdí trénovat.

Celé městečko Schladming má sportovní ráz. Nejznámější sjezdovkou je zřejmě červeno-černá FIS, sjezdovka na kopci Planai, která končí právě ve Schladmingu. Zde se pravidelně koná noční slalom, který bývá zpestřením pro fanoušky sjezdového lyžování.

Kromě již zmiňované Planaie stojí za vyzkoušení červené tratě na Reiteralmu (1860 m), sjezdovky na na „nejnižším“ vrcholu Hochwurzen (1 850 m) či tratě na Hauser Kaiblingu (2 015 m).